Prijava na e-novice
VRHUNSKO VZNEMIRLJIVO
6. abonmajski koncert
9. 3.
četrtek
marec
18.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Giedrė Šlekytė (1989), mlada litovska dirigentka, je s svojim decentnim videzom in muzikalnostjo ljubljansko občinstvo očarala že v pretekli sezoni Kromatike, predvsem z interpretacijama Schubertove Rosamunde in Skrjabinove 2. simfonije.

Naši želji, da bi jo še kdaj gostili, bo ustregla že letos, pripeljala pa nam bo ukrajinsko sopranistko Oleno Tokar (1987). Le-ta je petje študirala v Kijevu in Leipzigu, bila pa je tudi zmagovalka Lortzingovega tekmovanja na Univerzi za glasbo v Leipzigu, kjer je od leta 2009 stalna članica ansambla operne hiše. Za svoj ljubljanski debi pripravlja izbor solo pesmi z orkestrsko spremljavo Richarda Straussa.

Koncert bo odprlo delo Cut VIII sodobnega nemškega skladatelja Bernda Frankeja, čigar dela poznajo tako v Evropi kot tudi v Združenih državah in ki ga cenijo tudi kot predavatelja, sklenila pa ga bo Renska simfonija, ki v nasprotju s številnimi drugimi Schumannovimi deli izžareva veliko optimizma, idilične slikovitosti in radosti. Kljub tej dostopnosti pa na naše koncertne odre le redko najde pot.

Giedrė Šlekytė dirigent

Olena Tokar sopran

Simfonični orkester RTV Slovenija

 


FRANKE Cut VIII

STRAUSS Izbor pesmi

SCHUMANN Simfonija št. 3 (Renska)