Prijava na e-novice
Za njimi stojimo
31. 5.
torek
maj
17.30
Linhartova dvorana, Cankarjev dom

Pet mladih perspektivnih klasičnih glasbenikov, izbranih na avdiciji projekta Za njimi stojimo, bo v torek, 31. maja 2016, ob 19.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopilo skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, kjer jim bodo dodeljene nekoliko izpostavljene vloge.

Finalisti projekta Ana Dolžan (violina), Katarina Leskovar (violončelo), Jošt Lampret (kontrabas), Luka Mitev (fagot) in Krištof Hrastnik (tolkala) so bili na avdiciji konec februarja 2016 izmed 34 prijavljenih mladih glasbenikov izbrani kot najbolj perspektiven glasbeni kader, ki lahko svoje glasbeno znanje predstavi tudi širši javnosti v okviru delovanja v vrhunskem glasbenem sestavu.

Za njimi stojimo je skupen projekt Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Cankarjevega doma in AS Fundacije.

Vsi prijavljeni mladi violinisti, violončelisti, kontrabasisti, oboisti, fagotisti, trobentači, hornisti, tolkalci in pianisti so se že od novembra 2015 dalje redno vključevali v vaje in koncerte orkestra. Pod mentorskim vodstvom naših odličnih glasbenikov so mladi na tak način spoznavali delo poklicnega orkestrskega glasbenika na vajah, snemanjih in koncertih, se pravi od priprave do izvedbe. Prav tako pa je imel na tak način tudi orkester vpogled v glasbene generacije, ki prihajajo. Kakovosti vrhunskega orkestrskega glasbenika so namreč širše kot zgolj virtuoznost in tehnično obvladovanje instrumenta. Potrebni so tudi dober občutek za delo v skupini, velika sposobnost poslušanja svoje okolice in prilagajanja.

Od opravljene avdicije do zaključnega koncerta je sodelovanje v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija honorirano in medijsko podprto. Tretji program Radia Slovenija – program Ars bo zaključni koncert neposredno prenašal, pred tem pa bodo izbrani glasbeniki prav tako na programu Ars predstavljeni tudi v nizu oddaj z naslovom Nove glasbene generacije. Po zaključnem koncertu bo na Televiziji Slovenija tudi oddaja, ki nastaja v Uredništvu za resno glasbo in balet. AS Fundacija bo vsakemu izmed petih izbranih glasbenikov namenila donacijo v višini 1.000 evrov kot prispevek k njihovemu glasbenemu izobraževanju ali nakupu potrebnih glasbenih potrebščin.

Simfonični orkester RTV Slovenija

En Shao dirigent

Ana Dolžan violina

Katarina Leskovar violončelo

 Jošt Lampret kontrabas

Luka Mitev fagot

Krištof Hrastnik tolkala


Suppé, Čajkovski, Stravinski, Offenbach, Hačaturjan