Prijava na e-novice
ZMAGOVALEC TEKMOVANJA Vana Cliburna
1. abonmajski koncert
22. 9.
četrtek
september
17.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Kitajski pianist Haochen Zhang (1990) je po svetu zaslovel z glasbeno zrelostjo, skoraj neverjetno za njegova leta, predvsem pa mu je slavo prinesla zlata medalja na prestižnem mednarodnem pianističnem tekmovanju teksaške fundacije Vana Cliburna, ki ga prirejajo že od leta 1962. Ta zmaga leta 2009 je sicer sledila številnim uspehom čudežnega otroka, ki je pri petih letih že nastopal s celotnimi Bachovimi dvoglasnimi invencijami ter Mozartovimi in Haydnovimi sonatami. Z enajstimi leti je koncertno izvajal Chopinove etude in Beethovnove sonate, leto dni pozneje pa je celo postal najmlajši zmagovalec Mednarodnega tekmovanja Čajkovskega za mlade glasbenike. Ljubljanskemu občinstvu se bo predstavil z Beethovnovim 3. klavirskim koncertom.

Simfoniki RTV Slovenija bodo nastopili pod vodstvom En Shaa, ki že dobro desetletje na visoki umetniški in tehnični ravni skrbi tako za tehnično izpopolnjenost kot tudi za pestrost repertoarja in gostujočih solistov orkestra naše osrednje državne medijske ustanove.

Slišali bomo tudi izvedbi Brahmsove 4. simfonije ter Koncerta za orkester št. 2 slovenskega skladatelja Daneta Škerla, ki je ravno orkestrski zasedbi posvetil največji del svojega opusa.

En Shao dirigent

Haochen Zhang klavir

Simfonični orkester RTV Slovenija


ŠKERL Koncert za orkester št. 2

BEETHOVEN Koncert za klavir in orkester št. 3

BRAHMS Simfonija št. 4