Prijava na e-novice
oboe • solistka Irmgard Anderl Krajter

Rojena 1971 v Salzburgu (Avstrija).

Članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija od 1997.


Ko sem s štirinajstimi leti prvič igrala v mladinskem simfoničnem orkestru, je bilo to nepozabno doživetje zame. Ves trud, čas, ki sem ga porabila za vajo namesto za zabavo, vse je dobilo smisel. Tudi trideset let pozneje je igranje v simfoničnem orkestru zame še zmeraj sanjska služba. Fascinira me, da se 80 ljudi, ki se običajno po značaju zelo razlikujejo, s pomočjo dirigenta lahko popolnoma poenoti pri izvajanju najrazličnejših skladb. Razpoloženje v radijskem orkestru je običajno zelo dobro, ne čutim ljubosumnosti ali nevoščljivosti kolegov. Skupna igra ljudi zelo poveže. Nikoli si nisem želela biti velika solistka, ki sama igra na odru, zmeraj sem si želela sodelovati z drugimi glasbeniki v ansamblu. Všeč mi je tudi raznovrstnost našega programa, igramo dejansko vse vrste simfoničnega repertoarja.

Igrati v orkestru pomeni tudi, da se moramo biti sposobni soočati s kritiko dirigenta, poklicnih kritikov ali kolegov, vendar je najhujši kritik običajno kar glasbenik sam. To me žene vaditi do 50 tednov na leto, tudi konec tedna je redkokdaj prost. A na rutino se človek navadi, to jemljem kot športni trening. Kot oboistka si moram svoje ustnike za glasbilo delati sama. Od tega so odvisni kakovost in barva tona, intonacija in tudi odziv glasbila. Za to porabim dokaj veliko časa, saj je življenje prekratko, da bi igrala na slabih ustnikih!

Prva tri leta sem zraven glasbe študirala tudi biologijo. Če takrat ne bi bila sprejeta na Mozarteum, bi se verjetno vpisala na medicinsko fakulteto. Naravoslovje je s svojim načinom logičnega razmišljanja in natančnimi naravnimi zakoni dobro dopolnilo umetniškega poklica.

Zanimiv dogodek se mi je pripetil, ko je med koncertom sredi mojega (počasnega) sola priletela muha na moj prst. Ni se pustila odgnati in je sodelovala z mano do konca. Verjetno je tudi njo glasba popolnoma prevzela. 🙂


Šolanje:

Glasbena šola v Salzburgu,  prof. Alfons Thonhauser

»Mozarteum« – Hochschule Für Musik Und Darstellende Kunst, prof. Arthur Jensen in prof. Lothar Koch (1996 diploma z odliko, magisterij)

Mojstrski tečaji: mentorja prof. Günter Passin in prof. Alfred Bernardini


Zasedbe:

ansambel za staro glasbo CAPELLA CARNIOLA

SALZBURGER DOMORCHESTER


Nagrade:

Več nagrad na mladinskih tekmovanjih v Avstriji »Jugend Musiziert«.