Prijava na e-novice
DARVINISTIČNI ORKESTER
9. abo. koncert Kromatike 17/18
7. 6.
četrtek
junij
19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Darvinistični orkester je projekt Evropske mreže orkestrov ONE (Orchestra Network of Europe), s katerim želijo slikovito in praktično z raznovrstnim repertoarjem predstaviti evolucijo glasbenih instrumentov skozi čas.

Najstarejše glasbilo, ki ga poznata Glasbena in arheološka stroka, je koščena piščal, najdena med ostanki neandertalske naselbine v jami Divje babe v Sloveniji, s katero se je dolga leta ukvarjal glasbenik Ljuben Dimkaroski. Piščal je navdihnila tudi Žigo Staniča, ki je za repliko tega glasbila, imenovanega tudi tidldibab, ustvaril skladbo Baba. Pot od raziskovanja do prave virtuoznosti na tem glasbilu je prehodil slovenski klarinetist Boštjan Gombač, dobitnik nagrade Prešernovega sklada v letu 2017. Za najnovejše ‚glasbilo‘današnjega časa pa bi lahko imeli pametni telefon, saj med drugim omogoča ustvarjanje glasbe in torej tudi sodelovanje občinstva, tako kot je to s skladbo Geek Bagatelles dokazal Bernard Cavanna. Njegovo izjemno izvirno (in, priznamo, zabavno) delo so krstno izvedli 20. novembra 2016 v Parizu, zdaj pa v izvedbah partnerskih orkestrov ONE zveni v mestih po Evropi, z Ljubljano vred.

Francoski dirigent in flavtist Benoît Fromanger je med ‚najstarejšo‘ in‚ najnovejšo‘ skladbo iz zakladnice evropske klasične glasbe kot vezni člen uvrstil enega izmed njenih kronskih draguljev, monumentalno Beethovnovo Peto simfonijo. Obeta se nam prav posebno, nikoli prej slišano doživetje – glasbeno potovanje skozi čas!

Simfonični orkester RTV Slovenija

Benoît Fromanger dirigent

Boštjan Gombač tidldibab

sodeluje zbor s pametnimi telefoni

koordinacija: Pierre Bassery


STANIČ  Baba

BEETHOVEN  Simfonija št. 5

CAVANNA  Geek Bagatelles